Prva konferencija najboljih edukatora Srbije

23.6.2019. u Beogradu u organizaciji Udruženja Živojin Mišić organizovana je prva konferencija najboljih edukatora Srbije pod nazivom “U susret inovativnom i kvalitetnom obrazovanju”.

Konferencija je otvorena panel diskusijom u kojoj su učestvovali Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica, Ivona Kovačević i prof dr Stevan Jokić. Dr Ranko Rajević  je održao predavanje pod nazivom “Reproduktivno znanje za mozak gotovo da ne postoji”.

Nastavnici su zatim održali svoje radionice na različite teme. Moja radionica se bavila upotrebom novih tehnologija u nastavi pri čemu sam predstavila kako upotreba tehnologije može koristiti na času da dodatno uključi i motiviše učenike  . 

Konferencija je bila prava prilika  da razmenimo svoja iskustva iz prakse i iznesemo svoje nedoumice. Zaključak je da učenike treba mnogo više izlagati problemskim zadacima kroz igru zato što tada najviše uče, razvijaju kritičko mišljenje i stiču funkcionalno znanje . Nastavnici moraju prilagodjavati gradivo potrebama učenika i povezivati različita znanja i predmete na svojim časovima. Deci treba dati prostora i priliku da pokazu svoja interesovanja, izraze kreativnost i razvijaju seu skladu sa svojim interesovanjima. Kada učimo decu da je ono što ocenjujemo najvećim ocenama reproduktivno znanje,  ne možemo očekivati da se stekne ono funkcionalno. Svaki nastavnik ima slobodu da sam kreira čas i upotrebi metode koje će stimulisati komunikaciju, saradnju, kreativnost, kritičko mišljenje. 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s