ICT tools (IKT alati)

ICT for better engagement

Enhancing student engagement with web 2.0 tools

Using new technology to engage students

Kahoot

Learningapps

Alat za pravljenje interaktivnih nastavnih sadržaja

Snotes  link

“Secret note” or  “Smart Notes”

A Snote is a fun, unique and creative way to deliver a secret message. Snotes come in all shapes, sizes and colors. You can make your Snote easy to read, or add extra layers of secrecy making it more difficult to decode. It is very creative way to engage your students in a fun activity. It is a great tool to use for Escape rooms and challenges. It can also be used as an ice breaker to introduce a topic in class or as a reward game for students who finished their tasks. You can create quizzers and thought-provoking questions. It is also a great way to hide your messages to students.

Which book do these words relate to?

snotes

snotes3

Padlet, Trello, Linoit, Tuzzit

Ovo su alati koje možete koristiti kao saradničke table za saradnju sa kolegama, roditeljima, postavljanje zadataka učenicima gde bi oni mogli da rade individualno ili u grupama, na času ili od kuće. Alati dozvoljavaju dodavanje linkova, slika i drugih materijala. Alati su besplatni i  zahtevaju jednostavno otvaranje Vašeg naloga. Kreirane table možete podeliti putem linka ili ugraditi na vaš blog, sajt, online učionicu.

padlet,  trellolinoit,  tuzzit

H5P

Kreirajte, delite i prilagodjavajte interaktivne materijale pomoću ovog besplatnog alata. Mogućnost su velike :

h5p
h5p1
h5p2

Primer : link

Buncee

“The content creation tool for bringing your #VisualVoice to life. Engaging people of all ages and transforming them into creators, storytellers, and future-ready digital citizens.”

I found out about this new tool with immense variety of use in the classroom and tried it out. You can insert videos, write and edit text , make stories, comics, record,  search for images, stickers, backgrounds, set tasks with audio instructions and many more. It is easy to use and applicable across grades and subjects.

As we all learn in a different way and at a different pace, Buncee offers multiple ways to help students visualize, voice, and communicate their learning – helping build their confidence and engagement. It boosts personalized learning.

You can download it as a PDF and share via link, embed code or via social media.

I truly recommend it for you to try and explore possibilities.

my first buncee

   Buncee tutorial

Associations

Asocijacija (1)

Empatico

Empatico je besplatna platofma pomoću koje možete povezati Vašu učionicu sa bilo kojom drugom na svetu u realnom vremenu i pružiti učenicima priliku da zajedno istražuju svet i pojave kroz zajedničke aktivnosti koje bude radoznalost, empatiju i toleranciju. Platforma nudi i aktivnosti prilagodjene uzrastu učenika od 7 do 12 godina.

Unesite termine kada ste dostupni za povezivanje i platforma će Vas povezati sa nastavnikom i učionicom koja ima slična interesovanja kao i Vi. dajte Vašim časovima novu dimenziju!  empatico.org

empat
empat1

Some of my favourite tools

issui

link1 : //e.issuu.com/embed.html#29452417/63376589

link2

Storyjumper and MeetingWords

link

Alati za komunikaciju i saradnju partnera (nastavnika i učenika) u medjunarodnim projektima i projektnoj nastavi

Radionica za nastavnike – Upotreba IKT alata

Radionica-IKT – Copy

PLICKERS

https://www.plickers.com/

Koristite Plickers da veoma brzo proverite razumevanje naučenog bez potrebe da učenici poseduju mobilni telefon ili kompjuter. Sve što vam je potrebno je da sa sajta odštampate kartice pri čemu mozete da upisete ime učenika uz broj kartice kada budete formirali razred.

Koristite “Library” da biste dodali pitanja u Vaš kviz i zatim pitanje dodelite razredu kome je kviz namenjen. Pickers kviz puštate sa svog računara, mobilnim telefonom skenirate karticu koju svako od učenika drži i okreće u odnosu na to koji odgovor bira – A, B , C ili D. Kartice su obelezene po svakoj stranici.

Skeniranjem kartica dobijate pregled kako je svako od učenika odgovorio a na Vašem računaru čuva se statistika odgovora. Tako veoma lako i brzo možete pratiti usvojenost gradiva a da učenici to i ne doživljavaju kao testiranje.

Plickers morate imati instaliran na Vašem mobilnom telefonu ili tabletu da biste mogli skenirati kartice.

Dakle, na kompjuteru pravite kviz i puštate ga učenicima na pametnoj tabli ili putem projektora a skenirate mobilnim telefonom.

skeniranje:

dodeljivanje kartice učeniku,  rezultati i statistika, pitanja sa kviza :

Korišćenje QR koda

QR kod (eng. Quick Response Code) je mala slika koja može da sadrži bilo kakvu informaciju i vodi vas do nekog digitalnog sadržaja. Može da sadrži neki tekst koji se odmah može pročitati, web adresu (URL) koji će vas odvesti do nekog sajta, informaciju o proizvodu,  zadatak za učenike koji ste kreirali, pdf fajl, flajer, reklama…

Potrebno je da posedujete mobilni uređaj sa kamerom na koji ćete instalirati aplikaciju za čitanje QR kodova, takozvani QR skener ili QR čitač.

U školi se QR kodovi mogu koristiti za:

  • umesto da štampate instrukcije, informacije ili zadatke jednostavno ih stavite u QR kod koji će učenici skenirati.
  • stavite u različite delove učionice kodove koji će učenike odvesti do drugih aktivnosti ili onlajn sadržaja zavisno od njihovog angažmana.
  • stavite dodatne zadatke za učenike koji hoće da se takmiče
  • pravljenje kvizova-potragagde će različiti tipovi zadata, kao i instrukcije za kretanje biti sakriveni iza QR kodova i postavljeni na vidljiva i skrivena mesta u školi
  • napravite QR kocku tako što će na svakoj strani kocke stajati drugačiji QR zadatak

 Instaliranje QR čitača

Idite na GooglePlay na vašem telefonu ili jednostavno na jednu od ovih web adresa i instalirajte QR čitač za Android OS. QR Droid Code Scanner (koji je namenjen i za kreiranje QR kodova), QR Code Reader ili QR & Barcode Scanner.

  Usmerite telefon prema QR kodu koji hoćete da skenirate i aplikacija će ga automatski prepoznati. Kod nekih aplikacija morate prvo pritisnuti dugme Scan.

Pravljenje QR kodova

Postoje mnogi sajtovi gde možete besplatno napraviti QR kod . Jedan od sajtova za pravljenje QR kodova na računaru je QR code generator .

Za pravljenje QR kodova na telefonu možete da koristite  QR Droid Code Scanner .

Korišćenje QR koda

qr pic

      Engaging students by using new technologies, ELTA                                               Budapest,2019.

link

engagingst
72539871_2500564246664715_592968167047823360_n

Language learning and teaching through eTwinning

International contact seminar, 28-30.11.2019, Belgrade

What is eTwinning